Taita

Vrijwel ingeklemd tussen Tsavo West en Tsavo East National parks ligt een gebied dat bewoond wordt door de Taita stam. In het gelijknamige gebied vind je een grote verscheidenheid aan flora en fauna. Het gebied zelf is bijzonder heuvelachtig en ten dele zeer moeilijk toegankelijk.

Het gebied Taita Hills bestaat uit 3 zeer grote heuvels: Dawida, Sagala en Kasighau. Dawida is verreweg de grootste, meest vruchtbare en dichtst bevolkte plek van de Taita stam. De Wadawida die aan de voet van de heuvel wonen verbouwen voornamelijk groenten, vruchten en mais. De oogst wordt verkocht in de provincie tot aan Mombasa town.

Iets over de Taita

De Taita bestaan eigenlijk uit 3 verschillende stammen, te weten: Wadawida (of Taita), Wasaghala (Sagala) en Wataveta (Taveta). De gesproken taal is onderling gelijk en er is tevens veel gelijkenis met de taal gesproken door de Chagga uit Tanzania. Beide talen stammen direct af van het Swahili. De grootste van de 3 stammen is de Wadawida stam en bestaat volgens de laatste telling uit 300.000 leden.

Historie

Historici geloven dat de Taita’s migreerden vanuit Centraal Afrika tesamen met andere Bantu stammen. Zij migreerden rechtstreeks naar het hedendaagse Kenia komend vanuit het zuiden door Shungwaya, alvorens zich permanent te vestigen in de vruchtbare Taita Hills. De heuvels voorzagen de Taita tevens van een veilige vesting om zich te verdedigen tegen de naburige Masai stammen die met enige regelmaat kwamen roven.

Dagelijks voedsel

Het traditionele voedsel van de Taita bestaat uit banaan, pompoen, cassave, bonen, zoete aardappelen en een soort graan. Zo nu en dan kwam er een beetje vlees bij afkomstig van gejaagd wild van de savanne. Vanaf het moment dat mais zijn intrede deed en de overheid de jacht op dieren verbood werd ugali en gekookte groenten, en dan voornamelijk kool, de hoofdschotel. Kimanga (een stamppot van bonen met cassave, zoete aardappelen, pompoen of mais) is heden ten dage nog steeds een traditionele delicatesse en wordt bereid ter ere van speciale gelegenheden en wordt sinds oudsher begeleid door Mbangara, een traditionele taita drank bereid uit suikerriet met mais of cassave.