Tsavo Oost en West

Tsavo Oost en West beslaan samen een oppervlak van bijna 20.000 vierkante kilometer. Hiervan neem Tsavo East het leeuwendeel voor haar rekening met zo’n 11.747 vierkante kilometer.

Tsavo Oost is het oudste en grootste nationale park in Kenia. In 1948 werd het park een feit en zijn de 11.747 vierkante kilometers authentieke Afrikaanse wildernis verzekerd voor de toekomst, niet het gehele park is overigens toegankelijk voor toeristen.

Grote delen van het park zijn aangewezen als “Remote Animal Wilderness” waar de dieren zich theoretisch ongestoord kunnen bewegen. Er blijft echter genoeg over voor de bezoekers om te ontdekken, er zijn vele jaren nodig om daadwerkelijk alles te zien.

Enkele locaties die absoluut het bekijken waard zijn:

  • Lugards falls
  • Crocodile Point
  • Yatta Plateau
  • Aruba Dam
  • Dika plains
  • Voi swamp area

Daarnaast vind je door het gehele park kleine watergaten waar dieren zich laven.

Geschiedenis van Tsavo East

In 1898, lang voordat Tsavo National Park werd opgericht, terroriseerden 2 man-leeuwen dit gebied. Zij doodden en aten een geschatte 135 spoorwegbouwers die werkten aan de aanleg van de Kenia-Oeganda spoorweg. Deze maanloze leeuwen sleepten mensen letterlijk uit hun tenten ondanks alle genomen voorzorgsmaatregelen zoals boma’s (hagen aangelegd van doornstruiken). Er werden jarenlang boobytraps, valkuilen, vallen en andere listen geplaatst maar niets hielp. Deze 2 broers kregen van de lokale bevolking de namen “Ghost” en “Darkness”. Na enkele jaren werden deze 2 leeuwen gedood door Lt. Col. John Henry Patterson.

Heden ten dage is de angst voor de maanloze leeuwen van Tsavo nog steeds een feit. Afstammelingen van deze leeuwen hebben ook geen manen en een donkere streep op hun rug. Ze zijn groter dan de gemiddelde leeuw en lijken weinig of geen angst te kennen. Of ze zich ook vergrijpen aan mensen is niet echt zeker…